19 juli 2024
dagopening

vrijdag, 19 juli 2024

Schoenen in de Bijbel

De beste schoenen

NBV | Deuteronomium 29:1-5

Deuteronomium 29:1-5 1 Mozes riep het hele volk van Israël bijeen en sprak het als volgt toe: ‘U hebt in Egypte met eigen ogen gezien wat de HEER allemaal heeft gedaan met de farao en al zijn dienaren, en met heel zijn land. 2 U was getuige van zijn grootse daden en tekenen en wonderen, 3 maar tot op de dag van vandaag heeft de HEER u geen inzicht gegeven, u de oren en ogen niet geopend. 4 Veertig jaar lang heeft Hij u door de woestijn geleid en in al die tijd raakten uw kleren en uw sandalen niet versleten, 5 en had u geen brood en geen wijn of bier nodig. Dat moest u ervan doordringen dat Hij, de HEER, uw God is.

BGT | Deuteronomium 29:1-5

Deuteronomium 29:1-5 1-2 Mozes riep alle Israëlieten bij elkaar en zei: ‘Toen we in Egypte waren, hebben jullie zelf gezien welke grote daden en wonderen de Heer gedaan heeft. Jullie hebben gezien hoe hij de farao, zijn dienaren en de rest van de Egyptenaren gestraft heeft. 3 Maar tot nu toe begrepen jullie niet waarom de Heer dat allemaal voor ons deed. 4 De Heer liet ons veertig jaar door de woestijn trekken. En toch raakten onze kleren en schoenen niet versleten! 5 Al die tijd zorgde de Heer voor eten en drinken. Zo wilde hij ons laten zien dat hij onze God is.

Verwerking

Corrie ten Boom is een bekende Nederlandse overlevende uit de Tweede Wereldoorlog. Ze verbleef een deel van de oorlog in een concentratiekamp in Duitsland. Daar deelde ze al over Gods liefde en nog meer deed ze dat na de oorlog. Ze heeft veel mensen geïnspireerd in het geloof. Eén van de vele quotes is deze: ‘Als God ons op stevige paden stuurt, dan geeft Hij ons stevige schoenen’

In deze week stonden we stil bij het karakter van God aan de hand van schoenen. Het volk Israël heeft veertig jaar in de woestijn rondgelopen, aangezien ze God Zelf niet vertrouwden. En toch laat God hen niet los; Hij zorgde al die tijd voor hen. Voor eten en drinken, maar ook voor schoenen die niet kapot gaan.  

Hoe vaak koop jij een nieuw paar schoenen? De Israëlieten hadden de beste schoenen, aangezien de schoenen in al die jaren niet versleten waren. Bedenk ook dat sommigen klein waren in het begin van de woestijnreis en volwassen aan het einde van de reis. Wat voor invloed heeft dat gehad op de schoenen? Kan jij je voorstellen dat je de schoenen, die je nu draagt, dan nog steeds hebt? God zorgde voor hen en de dingen die ze nodig hadden.

Waarin zorgt God vandaag voor je? Is dit anders dan het volk Israël in de woestijn?